Vad kan man göra i Dalarna?

Det kallas av vissa för Sveriges hjärta, och alla vet precis vad man menar om man nämner dalkullor, kurbits, dalahästar och knätofsar. Men för de som inte bor i Dalarna kan det ibland kännas som att komma till ett helt nytt land under ett besök i detta landskap. En röst i bakhuvudet säger att det finns tusen saker att se och uppleva, men allt du ser är skog, skog och … skog.

Men var inte rädd! Du har inte kommit vilse. Vi vet var de hemliga ställena finns och hur du hittar dit!

Ta en tur ner i gamla gruvor
I Falun, som också är Dalarnas residensstad, hittar du Falu Koppargruva. Här finns arkeologiska och geologiska fynd som tar gruvan tillbaka så långt i tiden som till år 850 och 1080. Idag räknas Falu gruva som ett världsarv enligt Unesco, tillsammans med Falun och Kopparbergslagen. Du får ta dig ner i gruvgångarna tillsammans med en guide under bokade visningar, där du får höra historien om Fet-Mats, hur bocken Kåre spelar in i allt och vem Gruvfrun är och varför hon sägs spöka där om nätterna.

Carl-Larsson gården – För dig som gillar konst
Ett par mil utanför Falun hittar du den väl berömda Carl Larsson-gården i en liten by som heter Sundborn. Det menas vara en så häftig plats att vissa säger att det är runt denna plats som världen snurrar. Gården har blivit ett mecka för personer som intresserar sig för svensk heminredning och familjeliv i kombination. Man får gå en guidad visning runt och lyssna till sagan om det världsberömda paret Carl och Karin Larsson.

Här ser du en video från den fantastiska gården som gör dig ännu mer sugen på en tripp dit!

 

För att hitta ett bra hotell Dalarna att bo på under din resa så ska du absolut söka dig mot Tällberg där det finns hotell med fantastiska utsikter över riktig dalanatur.