Tänk på miljön!

Vad gör du när vitvarorna går sönder? I dagens samhälle är det nog vanligast att man direkt tänker på att köpa nya. Det är ju så enkelt, tillgängligt och även förhållandevis billigt i dag. Men är det verkligen nyttigt att ha en sådan slit-och-släng-kultur? De flesta är nog ganska överens om att det inte är det, med tanke på i vilken takt vi förbrukar jordens resurser. Och det var ju inte speciellt länge sedan som man faktiskt reparerade saker när de gick sönder. Som det är i dag tänker många att det förmodligen är dyrare att reparera än att köpa nytt, och det beror förstås på vad felet är, men det kan ändå vara värt att kolla upp det – om inte annat för miljöns skull. Och ofta kan du också tjäna på det rent ekonomiskt om det visar sig vara ett fel som är lätt att laga.

Så hur gör man då, nu när man köper det mesta via nätet? Det är inte bara att kliva in i den lokala butiken och säga att det man har köpt har gått sönder, som det kanske var förut. Men faktum är att de finns många som sysslar med reparationer. Du kan till exempel söka på nätet efter vitvaruservice i Borlänge, eller var du nu bor, så hittar du säkerligen någon i närheten som kan hjälpa dig.

Vi måste ta hand om planeten
Att laga vitvaror i stället för att slänga är en bra sak vi kan göra för miljön. Men man måste också försöka se det ur olika vinklar. Om den gamla tvättmaskinen eller det gamla kylskåpet brakar ihop så kan det faktiskt ibland vara bättre att köpa nytt. Ett gammalt kylskåp kan till exempel dra väldigt mycket ström, och en gammal tvättmaskin kan förbruka onödigt mycket vatten. I de fallen kan miljön tjäna på att man byter till en energisnålare och effektivare maskin. Så se över era prylar, och fundera en gång extra över om ni bör kolla upp reparation eller köpa nytt när de går sönder.