Semester i Sverige

En del familjer åker utomlands med barnen på somrarna för att garantera sol och bad. Men alla har varken råd eller lust med utomlandsvistelser utan trivs bra i Sverige som det med sitt nyckfulla men charmiga väder. Att spendera en semester i vårt vackra avlånga land kan bli det roligaste du har gjort, bara du vet vilka ställen du ska besöka. För den upptäcktsresande har Sverige lite av allt. Historia och sevärdheter, likväl som vandringsleder, nöjesparker, djurparker, stränder och fantastisk stadsarkitektur. Oavsett vilken resetyp du anser dig själv vara så finns här inspiration att hämta för alla.

 

flicka på semester

 

Österlen

Att besöka våra södra delar av Sverige är en tur som du aldrig glömmer. Med sitt unikt karga landskap och alla härliga vidder skapar du bildminnen på näthinnan som du kan leva på långt in på höstens mörka dagar. Att ta sig runt Österlen är något du bäst gör med bil, eftersom det gör dig flexibel. Längst med den skånska leden finns otaliga ställen att stanna på och uppleva olika saker. Vad sägs exempelvis om en historisk vandring förbi historiska byggnader, avrättningsplatser och galgberg från 1600-1800 talet?

Seriemuseeum på Gotland
En båttur ut till denna ö är oftast förknippad med sådant som medeltidsveckan, den politiska veckan eller helt enkelt för sol och bad. Men visste ni att det faktiskt också finns en gård på Gotland med en gigantisk samling av skulpterade seriefigurer? Helt klart en lyckad tripp för barnen.
Naturhistoriska riksmuseet Cosmonova

Utanför storstaden finns ett helt fantastiskt museeum som kombinerar en alldeles unik filmupplevelser med olika utställningar. Under en kupolformad duk kan du här få följa med på otroliga kunskapsresor som delges med ljud och film som valda media. Det är också ett planetarium med astronomi-visningar – något som ofta lockar hela familjer.

 

Ishotellet i Jukkasjärvi
Uppe i norra Sverige har vi något så galet som ett ishotell. Ja, du läste rätt! Det började som en plats där man samlade konst som man gjorde med is som material,

och utvecklades sedan till att bli ett hotell och en turistattraktion för många som vallfärdar upp dit för att uppleva detta. Du måste dock planera din tripp, för hotellet är endast öppet mellan december och april. Därefter smälter det och byggs inte upp igen förrän till nästa säsong.