Att hitta rätt i restaurang-djungeln

Restaurangbranschen är en hektisk bransch där det händer mycket. Men detta kan aldrig bli en ursäkt för att missköta sin restaurang, dess hygien, mathantering, personalvården och självklart kundservicen. Som matgäst måste man vara påläst för att se och notera sådant som tyvärr kan missas av restauranger. Så hur vet man om en restaurang är bra eller inte? Det är svårt att avgöra, men det finns alltid detaljer man kan hålla reda på som gör det lätt att se om du har hamnat på en professionell restaurang eller inte.

 

Michelinguidens kriterier 

Michelinguiden är något som har funnits sedan 1990 och är alltså en serie med guideböcker som betygsätter restauranger. Att använda sig av denna för att hitta bra restauranger är en mycket tillförlitlig källa. Betygen är satta genom att man har skickat ut ”hemliga personer” som har fått testa på restaurangerna och recensera maten utifrån kvaliteten på råvarorna, ”hantverket” – dvs smaken, ”personligheten” dvs hur unikt kocken lyckats göra det, värdet för pengarna samt även dess kvalitet över tid. Med det sagt ska det alltså vara samma kvalitet oavsett när du besöker restaurangen. Utifrån detta kan en restaurang få upp till tre stjärnor.

 

En stjärna betyder: ”En mycket bra restaurang i sin kategori”
Två stjärnor betyder: ”Utomordentlig matlagning, värt en omväg”

Tre stjärnor betyder: ”Exceptionellt bra kök, värt en egen resa”
Så för dig som ”hobby-recensent” kan det vara värt att ta just dessa fem kriterier och bedöma själv utifrån när du är ute och testar restauranger. Men utöver själva matdelarna så finns det annat som är av betydelse när man är ute och äter. Hygienen och inredningen på restaurangen, bemötande från personalen, snabbheten på beställningar, personalens kunskaper och hur proaktiva de är i att hjälpa en att hitta rätt mat i deras meny m.m.

 

Nedan är en video som presenterar olika exempel på hur ”bra” och ”dåliga” restauranger kan fungera. Den är ganska rolig, så passa på att ta en kik!

Här ser man verkligen skillnad på det ena och det andra.